Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Vznik ESÚS Novum je zase o krok blíž

Vznik ESÚS Novum je zase o krok blíž

20.11.2014

V hradeckém Adalbertinu se dnes uskutečnila závěrečná konference k projektu „Strategie integrované spolupráce česko-polského příhraničí“, které se účastnil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, zástupce Dolnoslezského vojvodství Bartlomiej Ostrowski, polská velvyslankyně v Praze Grażyna Bernatowicz a řada dalších významných hostů z obou zemí. Strategie je totiž důležitým podpůrným nástrojem k přípravě Evropského seskupení pro územní spolupráci nesoucího název Novum. Výstupem této strategie je dnes podepsaná Smlouva o spolupráci.

„Vznik Evropského seskupení pro územní spolupráci bude znamenat novou kvalitu pro již tak velice úspěšnou česko-polskou spolupráci. Věřím, že už jsme velmi blízko tomu, aby tento subjekt vznikl. Královéhradecký kraj se za to bude aktivně zasazovat, protože existence takového seskupení má logiku a řadu možností, jak zlepšit život v celém regionu,“ řekl hejtman Lubomír Franc a upozornil, že Královéhradecký kraj má s Dolnoslezským vojvodstvím delší společnou hranici než s kterýmkoliv ze tří krajů České republiky, s nimiž sousedí. 

To, že vznik Evropského seskupení pro územní spolupráci (ESÚS) představuje novou dimenzi pro rozvoj přeshraniční spolupráce, potvrdil ve svém vystoupení i Roman Klíma, který má na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje na starosti Operační program přeshraniční spolupráce Česko – Polsko:

„ESÚS je novinkou v tom smyslu, že umožňuje vznik seskupení regionálních a místních orgánů z různých členských států, aniž by předtím bylo třeba podepsat mezinárodní dohodu a ratifikovat ji národními parlamenty. Členské státy dávají pouze svůj souhlas s účastí členů ze svého území. ESÚS tak umožňuje spolupráci veřejných institucí na různých úrovních, od partnerských měst až k celým regionům,” vysvětlil pracovník Odboru regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Evropská seskupení pro územní spolupráci vznikají po celé Evropské unii a představují účinný nástroj k prosazování regionálních zájmů v Bruselu. Těchto územních jednotek dosud vzniklo 46. K záměru vytvořit nové česko-polské seskupení se v roce 2011 přihlásili zástupci Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého a Olomouckého kraje, Dolnoslezského vojvodství a obou částí euroregionů Nisa a Glacensis. Úmluva, která stvrdí vznik ESÚS Novum, by měla být podepsána v příštím roce. Sídlo celku bude ve městě Jelenia Góra v Polsku.

Autor: Michal Friček

 

Zdroj: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/_vznik-esus-novum-je-zase-o-krok-bliz-_-rekl-hejtman-lubomir-franc-74557/

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.