Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše

TZ AHS ČR - snížení sazby DPH na lyžařské vleky 10%

26.05.2020

"Vláda v pondělí v podvečer schválila návrh na snížení sazby DPH na jízdné na lyžařských vlecích z 15% na 10% a došlo tak ke sjednocení sazby, která je na této nižší úrovni platná na lanové dráhy již od 1.2.2019. AHS byla v požadavku na sjednocení sazeb DPH na lanovky a vleky v minulosti obezřetná, protože hrozilo sjednocení nesprávným směrem (na sazbu 15%). V souvislosti s pandemií Covid-19 se ale situace významně změnila, protože bylo adekvátní navrhnout opatření na podporu silně postiženého cestovního ruchu. AHS ve spolupráci se SOCR ČR a Fórem CR navrhli "Záchranný plán pro cestovní ruch", ze kterého vycházelo i MMR a předkládali jsme i další specifické požadavky pro segment horských středisek. Jejich součástí byl i požadavek na snížení sazby DPH pro služby v cestovním ruchu

Kromě snížení DPH na lyžařské vleky vláda dnes schválila snížení DPH také na "vstupné na sportoviště". Jakmile bude k dispozici přesné znění usnesení vlády, připravíme krátký rozbor, abychom mohli lépe identifikovat, které z aktivit lze do této definice zařadit.

Finální schválení změny sazby DPH musí proběhnout samozřejmě novelou zákona v poslanecké sněmovně (očekává se v příštím týdnu), ale vzhledem k podpoře MF ČR a vládních koaličních stran, by snížení sazby DPH na lyžařské vleky mělo být s největší pravděpodobností schváleno," uvedla AHS ČR.

 

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Přílohy aktuality

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.