Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Sucho odkrylo dosud neznámou část největší jeskyně v Krkonoších

Sucho odkrylo dosud neznámou část největší jeskyně v Krkonoších

21.03.2017

Největší objev v Albeřické jeskyni za poslední desítky let potvrdil, že rozloha podzemí může být ještě mnohem větší, než se dosud předpokládalo. Díky posledním dvěma na srážky velice chudým rokům klesla hladina ve středním patře jeskyně na nejnižší úroveň od roku 1972.

Možnost podrobněji prozkoumat jeskyni se naskytla letos v únoru, kdy voda klesla na nejnižší úroveň za posledních 45 let. Cesta do neznámé části podzemního labyrintu se otevřela.

„Chodbu jsem orientačně zaměřil, je dlouhá asi 16 metrů, což je největší objev v Albeřické jeskyni od roku 1985,“ potvrzuje Tásler. Je zde zároveň nejbohatší krápníková výzdoba z celé Albeřické jeskyně, stalaktity a stalagnáty měří až 20 centimetrů.

Speleolog v nové chodbě zaznamenal průvan, který je důkazem, že v tomto bodě jeskyně nekončí. Průvan vychází ze dvou míst.

„Víme, že tady bude klíč k pokračování jeskyně. Tímhle objevem jsme si nastolili další otazníky a budeme na tom dál pracovat,“ upozorňuje Radko Tásler. Chodba je v závěru tak úzká, že ji člověk nemůže prolézt. Už dříve průzkumníci přišli s teorií, že zatopené chodby směřují severně do Polska.

Zdroj a více informací: iDNES.cz 

 

 

 

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.