Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše

Dalších 30 projektů na podporu vzdělávání a spolupráce v česko-polském pohraničí

29.11.2017

Program Interreg V-A Česká republika-Polsko úspěšně pokračuje. Schváleno bylo dalších téměř třicet projektů zaměřených na podporu vzdělávání a spolupráce v česko-polském pohraničí za více jak 8 mil. EUR. Dále bylo schváleno pět projektů technické pomoci v celkovém objemu za 1,5 mil. EUR.


„Přeshraniční spolupráce s našimi sousedy je důležitá. Díky schváleným projektům dojde například  k rozšíření možnosti uplatnění absolventů vysokých škol na přeshraničním trhu práce. Další projekt Brána do světa sbírek by měl zintenzivnit dlouhodobou spolupráci Muzea Českého ráje v Turnově a Muzea Ceramiki v Boleslawci. Tato spolupráce pak bude rozšířena i na další příhraniční muzea na obou stranách regionu,“ říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Finanční objem všech dosud schválených projektů dosáhl téměř 75 % alokace programu. Podmínky stanovené Evropskou komisí na průběh čerpání prostředků budou proto s ohledem na rychlý vývoj čerpání bezproblémově splněny. Novinkou je speciální výzva zaměřená na moderní online propagaci, na kterou půjde minimálně třetina výdajů každého ze schválených projektů. Má za cíl naplno využít turistický potenciál česko-polského pohraničí. V této výzvě se proto podporují především moderní prvky propagace, která má větší šanci zaujmout náročné turisty dneška.

V březnu příštího roku budou schvalovány projekty zaměřené na podporu cestovního ruchu, o který je mezi žadateli enormní zájem. Na tyto projekty je rezervováno více jak 23 mil. EUR příspěvku ERDF. Žadatelé předložili do této výzvy např. projekty cyklostezek, obnovy kulturních památek a vybavení infrastruktury pro pěší turistiku (rozhledny aj.). Po schválení výsledků této výzvy bude vyhlášená další výzva pro předkládání projektů z oblasti cestovního ruchu.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.