Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše

Členové vlády diskutovali o stavu čerpání evropských dotací

17.01.2018

Na jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF), které proběhlo ve čtvrtek 11. ledna 2018 na Úřadu vlády, diskutovali ministři s premiérem Andrejem Babišem o pokroku v čerpání evropských dotací, přípravě příštího programového období i o revizi Dohody o partnerství.

 

„V roce 2017 se nám podařilo zrychlit schvalování předložených projektů. Celkem se jich od začátku programového období podařilo schválit přes dvacet tisíc napříč všemi programy, a to nepočítám specifické projekty v zemědělství, kde jich je dalších sto tisíc. Ke konci prosince bylo přes 47 % prostředků z evropských fondů schváleno a smluvně vázáno pro konkrétní projekt a příjemce již začal s jeho realizací. Také jsme zrychlili proplácení – v celkovém evropském srovnání se nám podařilo poskočit o několik příček nahoru. K poslednímu prosinci byly do Evropské komise odeslány žádosti o průběžnou platbu v hodnotě přes 65 miliard Kč.“ shrnula pokroky v čerpání za minulý rok ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

 

Na programu jednání byla také revize Dohody o partnerství, která je zastřešujícím dokumentem pro čerpání fondů ESIF sjednaná mezi ČR a Evropskou komisí definující podmínky a cíle čerpání. Revize byla projednána již na pracovním jednání Rady pro ESIF v polovině prosince minulého roku. Změny se týkaly například přesunu prostředků mezi jednotlivými cíli nebo byla nově zařazena podpora solárních kolektorů, tepelných čerpadel a větrných elektráren. Vládní představitelé prodiskutovali také průběh příprav dalšího programového období, které začne po roce 2020, zajištění personálních kapacit implementace ESIF v ČR a plán evaluací.

 

Rada pro ESIF je nadresortním odborným a poradním orgánem vlády ČR, který se pravidelně schází, aby prodiskutoval otázky týkající se evropských fondů. Jednání Rady předsedá premiér vlády Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová je její výkonnou místopředsedkyní.

 

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.