Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Bývalá celnice ve Vrchlabí se mění v hasičárnu, hotová bude za rok

Bývalá celnice ve Vrchlabí se mění v hasičárnu, hotová bude za rok

08.10.2014

Stavba dlouho očekávané hasičské zbrojnice ve Vrchlabí se naplno rozběhla. Rekonstrukce objektu bývalého celního úřadu ve Valteřické ulici za téměř šedesát milionů bude hotová příští rok v říjnu. Zároveň zde vzniká novostavba, kde bude sídlit zdravotnická záchranná služba.

Stavební firma předělává někdejší celnici na dvoupodlažní objekt, který doplní garáže pro šest hasičských vozidel. Na ně naváže nová třípodlažní budova se čtyřmi stáními pro sanitky. Do ní se přestěhuje záchranka, jež dosud sídlí v pronajatých prostorách vrchlabské nemocnice.

V nové hasičárně najde vrchlabská jednotka nejen mnohem komfortnější zázemí než ve zchátralé zbrojnici v Husově ulici, ale také se díky výhodné poloze dostane rychleji k požárům a nehodám.

Budova bývalé cizinecké policie leží na kraji města, hned u silnice I. třídy. „Z hlediska taktiky a výjezdu hasičů je to nejlepší místo, které jsme ve Vrchlabí mohli najít,“ uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl. 

Krajská pobočka Zdravotnické záchranné služby ve Vrchlabí má dvě výjezdové jednotky, i jejich služebna v areálu nemocnice je nevyhovující.

„Dispoziční řešení zázemí pro naše posádky včetně garáží rozhodně nelze považovat za ideální. Rovněž rychlý výjezd sanitek k zásahu z areálu nemocnice bývá leckdy komplikovaný,“ sdělil šéf krajské záchranky Jiří Mašek.

Přestěhují se na konci příštího roku

Na financování investice za více než 58 milionů korun se podílí stát, 18 milionů přispěje také Královéhradecký kraj.

První práce začaly v létě, stavba má být hotová v říjnu 2015. „Předpokládám, že se budeme stěhovat v závěru příštího roku a od začátku roku 2016 už budeme sloužit v nových prostorách,“ uvedl velitel vrchlabské stanice Vratislav Lánský.

Stávající zbrojnice v centru města, kde zdejší hasiči působí více než čtyřicet let, je už dávno za zenitem. Objekt je ve špatném technickém stavu, do budovy zatéká a na dvoře se propadá kanalizace k septiku. Hasičská vozidla navíc mají problém s výjezdem k zásahům.

Město, které je vlastníkem budovy, počítá s jejím dalším využitím. Podle vrchlabského starosty Jana Sobotky je ve hře myšlenka, že by se tam po odchodu hasičů přestěhoval bytový podnik nebo jiná městská organizace.

„Myslím si, že na prodej to nebude příliš atraktivní. Snažíme se studií ověřit, jestli by do budovy bylo vhodné přemístit bytový podnik,“ naznačil starosta.


[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.