Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
AHS - koronavirus a lyžařské areály

AHS - koronavirus a lyžařské areály

12.03.2020

Na stránkách Ministerstva zdravotnictví je již aktuálně k dispozici text "Mimořádného opatření" - příloha PDF. Z textu opatření vyplývá obecný rozsah zákazu i jeho časová účinnost.

Po konzultaci věci se spolupracující advokátní kanceláří jsme toho názoru, že na běžný provoz lyžařského areálu předmětné opatření nedopadá a tento provoz tak není třeba podle našeho názoru v souvislosti s tímto mimořádným opatřením zatím nikterak omezovat. Stejný závěr platí i pro poskytování stravovacích a ubytovacích služeb. Zároveň však upozorňujeme, že pod definici aktuálně zakázaných veřejných akcí, mohou spadat některé jednorázové doprovodné akce běžně pořádané ve skiareálech, tzn. typicky různé propagační akce k prezentaci různých výrobků a služeb, hudební akce, akce rádií či sportovních klubů apod.

Shora uvedené závěry byly víceméně potvrzeny i politickými prohlášeními na tiskové konferenci vlády ČR po zavedení mimořádného opatření, jejíž záznam je k dispozic např. na webu novinky.cz, kdy se jedná zejména o čas 12.35 až 14.35 a následně o prohlášení ministra zdravotnictví přímo k otázce opatření pro lyžařské areály v čase 42.30 až 43.40.

Stručně jsou závěry z tiskové konference vlády v této části popsány také zde:
Restaurace ani nákupní centra se zatím zavírat nebudou.
Stát zatím neuvažuje o tom, že by byly kvůli novému koronaviru zavírány restaurace či nákupní centra. Problémem jsou podle něj jednorázové akce. "Toto, o čem hovoříme a na co se to vztahuje, jsou nějaké jednorázové akce, kde je najednou poměrně velký počet lidí," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. "Nejsou to zařízení, kde se ti lidé mění v čase, procházejí a podobně, jako jsou nákupní centra, wellness centra. Problém je, pokud se lidé koncentrují na jednom místě v rámci plesu, taneční akce, společenské události, sportovní události. Nejsou až takový problém místa, kde lidé korzují," doplnil.

Samozřejmě situaci nadále sledujeme a pokusíme se získat další informace či upřesnění, o která se s vámi případně obratem podělíme.

Zdroj:Libor Knot, Asociace horských středisek ČR, z.s.

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.