Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Zjednodušení evropských dotací je klíčové, shodli se odborníci na fondy EU.

Zjednodušení evropských dotací je klíčové, shodli se odborníci na fondy EU.

27.03.2018

Ministerstvo pro místní rozvoj v pondělí 26. března uspořádalo již podruhé Kulatý stůl k budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2020, který navázal na obdobné setkání z července minulého roku. Více než 120 odborníků na evropské fondy diskutovalo v konferenčních prostorách Akademie veřejného investování na téma nastavení příštího programového období. Ostatním zájemcům byl k dispozici videopřenos.

Projekty podpořené z evropských fondů významně přispívají k rozvoji všech regionů České republiky. Téměř 40 % všech kapitálových veřejných investic je financováno z fondů EU. Díky fondům máme až o tři procenta nižší nezaměstnanost a obecně růst ekonomiky je jimi významně podpořen. I proto je vyjednávání o novém programovém období v plném proudu – jednou z našich klíčových priorit, kterou na evropské úrovni prosazujeme, je i zjednodušení a větší flexibilita čerpání. Tyto dva aspekty považujeme za důležité pro to, aby podpora byla efektivní a mohla být cílena na oblasti, kde je nejvíce potřeba. Důležité je také usnadnit život příjemcům a nastavit jasná a hlavně jednotná pravidla, aby se snížila administrativní zátěž. To pomůže všem – jak příjemcům, tak implementační struktuře včetně těch, kdo se podílejí na kontrole využití evropských prostředků. Jsem ráda, že to odborná veřejnost, s kterou jsme na toto téma dnes diskutovali, vidí stejně,“ podotkla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která na setkání pronesla úvodní slovo a seznámila posluchače se současným stavem vyjednávání.

„Financování z fondů má být podporou a ne další administrativní zátěží,“ zdůraznila ve svém příspěvku Olga Letáčková, náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů. „Často také slýcháme od příjemců kritiku velkého počtu kontrol a auditů. Podnikatel chce uvést na trh nový produkt, hledá pomoc s financováním a pak na něj čeká množství kontrol a v tom nejhorším případně i snížení dotace. Do budoucího období proto budeme prosazovat, aby financování z fondů nebylo spojeno s nadměrným počtem kontrol a auditů. Primární je to, aby se na sebe jednotlivé kontrolní orgány mohly spolehnout a nedocházelo ke zbytečným překryvům,“ dodala Letáčková.

Mimo informací o vývoji jednání na evropské úrovni a debaty o zjednodušení bylo na programu i tematické zaměření politiky soudržnosti v příštím období a její územní dimenze. Kulatého stolu se zúčastnili zástupci z řad státní správy, krajů měst a obcí, zástupci odborových, zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a členové akademické i expertní obce. Jako další panelisté se akce mezi jinými zúčastnili náměstek pro řízení sekce evropských programů Zdeněk Semorád, profesor Univerzity Karlovy a ředitel EEIP Michal Mejstřík nebo předseda Technologické agentury ČR Petr Očko.

Video záznam a krátký sestřih z akce je k dispozici na stránce Livestream.

Prezentace z kulatého stolu.

Zdroj: Ministerstvo pro místní rozvoj

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.