Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Titulem Stavba roku se pyšní ELADA v Bystrém a vrchlabský „KRTEK“

Titulem Stavba roku se pyšní ELADA v Bystrém a vrchlabský „KRTEK“

07.11.2014

Je rozhodnuto. Na dnešním slavnostním vyhlášení výsledků se veřejnost seznámila s verdiktem odborné komise pro letošní ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje. Bylo uděleno celkem pět ocenění, přičemž titul Stavby roku 2014 si odneslo víceúčelové centrum Církve Bratrské v Bystrém a Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí.

Královéhradecký kraj oplývá velkým množstvím architektonických pokladů, o které jsme povinni se starat. Jsem ale přesvědčen, že neméně důležité je zajistit, aby hodnotné stavby vznikaly také do budoucna a tvář naší krajiny tak postupně nedegradovala. Je také nezbytné podporovat, byť symbolicky, kreativní tvůrce, kteří v našem kraji působí,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, který přihlašovatelům úspěšných staveb předával ocenění.

 

Kromě dvou titulů Stavba roku 2014 Královéhradeckého kraje to byla i dvě čestná uznání a zvláštní cena poroty, která ocenila unikátnost automatické úschovny jízdních kol – královéhradecký Biketower. Čestné uznání si vysloužila rekonstrukce a dostavba objektu společnosti Level v Náchodě a stejného ocenění se dočkala i rozhledna Milíř u Vysoké nad Labem.

 

Nejvíce však zazářily jiné dvě stavby na území kraje. První je centrum ELADA v Orlických horách. Vyznačuje se především svou multifunkčností. Vzniklo na místě nevyhovující modlitebny Církve Bratrské, kterou plně nahradilo. Vedle toho v sobě ukrývá i mateřskou školu. Budova slouží také k pořádání koncertů, výstav, přednášek a dalších kulturních aktivit, které obohacují život v horské obci Bystré.

 

Další nejvýše oceněnou stavbou je KRTEK. Pod tímto názvem, jak Vrchlabští novostavbu v tamním zámeckém parku pojmenovali, se skrývá Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí. To vzniklo díky snaze správy Krkonošského národního parku vysvětlovat lidem, jak nejlépe chránit přírodní bohatství našich nejvyšších a nejnavštěvovanějších hor.

 

Zdroj: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/titulem-stavba-roku-se-pysni-elada-v-bystrem-a-vrchlabsky-_krtek_-74249/

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.