Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Strategie rozvoje Krkonoš počítá s železničním tunelem i cyklostezkami

Strategie rozvoje Krkonoš počítá s železničním tunelem i cyklostezkami

01.08.2014

Nové cyklostezky, koupaliště, železniční tunel mezi Polskem a Českou republikou a realizaci desítek dalších projektů předpokládá v následujících letech Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše. Finální podobu dokumentu s akčním plánem a zásobníkem projektů schválily vrcholné orgány Svazku měst a obcí Krkonoše.

Dokument naznačuje, jakým směrem by se měl region v dalším desetiletí ubírat. Celkem zahrnuje desítky projektů za stovky milionů korun.

Přestože práce na studii, které začaly před třemi lety, jsou hotové, to nejtěžší mají obce a další subjekty teprve před sebou. To si uvědomuje i předseda svazku Jan Sobotka.

„Osobně považuji proces, zahájený v roce 2011, z hlediska Svazku Krkonoše za uzavřený. Ovšem to nejdůležitější, tedy faktická práce s akčním plánem a realizace jeho projektů, nás teprve čeká a bude to velká porce,“ sdělil předseda Sobotka.

Některé projekty, jako například revitalizace historického centra v Lánově, výstavba golfového resortu v Černém Dole nebo stavba fotbalového stadionu ve vrchlabské části Vejsplachy, už probíhají, jiné jsou teprve v plenkách.

Velmi ambiciózní je například propojení České a Polské republiky železničním tunelem. Svazek obcí Krkonoše chce podpořit investiční záměr společnosti GW Train Regio, jež tuto myšlenku prosazuje.

Jen částka na samotnou přípravu se pohybuje v řádech desítek milionů. „Je to dlouhodobá vize. Chceme ji podpořit například formou memoranda. Je důležité, aby ministerstvo dopravy s rozvojem železniční dopravy v Krkonoších ve svých plánech počítalo,“ vysvětlil manažer svazku Josef Nosek.

Pracují na nové cyklostezce

Paseky nad Jizerou a Horka u Staré Paky by zase v budoucnu měla spojit cyklostezka za téměř padesát milionů korun. Postavit ji chce tamní sdružení obcí.

„Je to záměr, na který bychom se chtěli zaměřit. Zatím existuje jen vyhledávací studie. Čekáme na nové plánovací období Evropské unie, potom budeme vědět, zda bude možné na takto finančně náročný projekt získat dotaci,“ uvedla manažerka Svazku obcí Jilemnicko Radka Paulů.

Ve fázi záměru jsou také další investice, jako například výstavba turistických rozhleden na Čertově hoře v Harrachově, rekonstrukce jilemnického koupaliště či modernizace letiště ve Vrchlabí.

 

Zdroj: http://kralovehradecky-kraj.5plus2.cz/strategie-pocita-s-tunelem-i-cyklostezkami-fkw-/trutnov.aspx?c=A140731_114138_ppd-trutnov_p2top

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.