Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Setkání pracovní skupiny projektu

Setkání pracovní skupiny projektu

21.02.2018

Ve dnech 19. a 20.02.2018 proběhlo v rámci projektu „Síť hospodářského rozvoje Česko-Polského příhraničí CZ.11.4.120/0.0/0.0/15_006/0000071“ setkání pracovní skupiny projektových partnerů. Místem konání se tentokrát stal Hotel Szara Willa v Opoli.

Setkání pracovní skupiny pro podnikání bylo věnováno problematice pracovního práva a současné právní situaci v Polsku a České republice. 

První den, tj. 19/02/2018, se konalo setkání s advokátem Aleksanderem Giehsmannem z advokátní kanceláře AGK. Pan Giehsmann představil pracovní právo v Polsku a České republice, podmínky týkající se zaměstnávání cizinců a mluvil o agenturách práce.

Po prezentaci proběhla diskuse, ve které se projektoví partneři ujali slova. Analyzovali jsme, jak podle polského a českého práva podnikatelé mohou využívat agentury dočasné práce a zda je tato možnost výhodnější než přímé zaměstnání ve firmě. Zástupci "Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki" se také zúčastnili diskuse. Šéf komory v Náchodě - František Molík zdůraznil, že je to pro ně mimořádně důležité téma, jak pro komoru, tak pro české podnikatele, zejména jich se týká otázka vysílání polských zaměstnanců do České republiky.

Prezentaci pana Giehsmanna zasílá ve středu 21.2.2018 všem účastníkům Anna Kotulská - ředitelka Obchodní komory "Slezsko".

V další části jednání jsme diskutovali o aktivitách partnerů v projektu. Každý představil aktivity na příštích šest měsíců s uvedením, jaké typy podniků je mohou využívat. Společně jsme hledali možnost, která by měla největší vliv na rozvoj podnikání na polsko-české hranici. V souvislosti s pořádáním společného přeshraničního stánku na veletrhu Mobitex v Brně v rámci projektu přinesli čeští partneři z Jablonce materiály firem z jejich regionu pro potřeby prezentace na tomto veletrhu.

Druhý den byly diskutovány možnosti dosažení dotací na rozvoj podnikání na hranicích. Koordinátor projektu "Síť hospodářského rozvoje česko-polského pohraničí" z Krkonošské regionální rozvojové agentury S.A. paní Katarzyna Matusik navrhla, abychom spolu s našimi partnery napsali další projekt. Všichni partneři projevili zájem. Stanovilo se, že klíčové aktivity pro nový projekt budou zaslány do 28.2.2018 Krkonošské regionální rozvojové agentuře.

Třetí část jednání se zabývala dalšími činnostmi uskutečněnými v rámci pracovních skupin a rozvrhem následných činností prováděných v rámci projektu.

Oficiální zápis ze setkání naleznete v příloze.

Informace o projektu, další akce v rámci projektu

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.