Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Projekt pomáhá mladým uchazečům bez praxe snadněji najít práci

Projekt pomáhá mladým uchazečům bez praxe snadněji najít práci

08.09.2014

Zajímavou možnost pro absolventy bez praxe i zaměstnavatele nabízí Projekt odborné praxe pro mladé do třiceti let v Libereckém kraji. Je financovaný z unijních prostředků a nabízí ho Úřad práce – krajská pobočka v Liberci.

Projekt odborné praxe pro mladé do třiceti let v Libereckém kraji, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/70.00070 je financovaný z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky.

 

Mladí lidé bez zkušeností mají prostřednictvím projektu větší šanci získat pracovní uplatnění, zaměstnavatelé zase pracovníky, které potřebují a navíc finanční dotace na vytvořené pracovní místo.

„Mladý člověk nemá práci, protože nemá praxi. A praxi nemůže získat, když nedostane práci. Je to začarovaný kruh. Z tohoto důvodu si ÚP vytkl za cíl zvýšit možnost začlenění této cílové skupiny na trh práce, a to prostřednictvím nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti, které jsou součástí tohoto projektu,“ vysvětluje Kateřina Sadílková, ředitelka Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Liberci.

 

Projekt se rozběhl v červenci roku 2013 a potrvá do konce října 2015. Vstoupit do něj mohou uchazeči o práci, kteří ještě nedovršili věku jednatřiceti let a jejich praxe je minimální nebo žádná.

„Uchazeči, kteří jsou do projektu přijímáni, musí být v evidenci úřadu práce. Mohou se účastnit odborných školení či rekvalifikací, které nabízí úřad práce, nebo si zvolí jinou, dle svých požadavků. A samozřejmě, mohou získat pro ně nepostradatelnou odbornou praxi po dobu až jednoho roku,“ popisuje Jan Burkoň, finanční manažer projektu Úřadu práce ČR, krajské pobočky v Liberci.

Pokud se uchazeč rozhodne do projektu vstoupit, vyplní dotazník a absolvuje nejméně jednu hodinu individuálního poradenství, ve kterém společně s odborným pracovníkem zjistí, v čem by se mohl zdokonalit při hledání zaměstnání.

Následně získává nabídky pracovních pozic od zaměstnavatelů, kteří jsou rovněž do projektu zapojeni. Výhoda spočívá především v tom, že se onabízené místo uchází společně s lidmi, kteří mají stejné startovní podmínky – tedy minimální praxi a jsou převážně čerstvými absolventy.

 

Cílem Úřadu práce ČR je však umístit mladého člověka na trh práce na dobu neurčitou, což je zohledněno ve výši příspěvku na konkrétní pracovní místo.

 

Jedním z účastníků projektu je i třiadvacetiletý Michal Brož. V projektu našel nové pracovní uplatnění velmi rychle.

„Podobná možnost pro nás mladé je skvělý nápad. Práci jsem získal skoro okamžitě. Myslím, že přínosný je projekt především v tom, že člověk bez zkušeností má díky němu mnohem větší naději na získání místa,“ říká Michal Brož, který našel uplatnění u firmy Nippon PGM Europe, s.r.o

Od začátku realizace do projektu v Libereckém kraji vstoupilo již 473 uchazečů, z nichž 188 našlo pracovní uplatnění. Zaměstnavatelé účastníkům projektu nabídli více než 470 pracovních pozic a další nabídky stále přicházejí.

Možnosti zapojení se do projektu také využila jako zaměstnavatelka například Lenka Ragínová z liberecké společnosti Ragin a Partners. „O projektu jsem se dozvěděla náhodou na internetu. Přišlo mi to zajímavé, a tak jsem se zapojila, protože jsem zrovna hledala nového zaměstnance.“ 

Z uchazečů v projektu si při výběrovém řízení vybrala mladou zájemkyni, která pracuje ve firmě už od ledna letošního roku.

„Byla jsem mile překvapena, jak dobře ovládá účetnictví, které se naučila ve škole a na brigádách. I když dostala smlouvu pouze na rok, rozhodně s ní počítám i dál. Nyní jsem ji poslala na kurz daňového poradce a počítám s ní na vedoucí pozici,“ neskrývá nadšení Lenka Ragínová.

Zkušenost s programem ji natolik zaujala, že nyní zažádala o další pracovní sílu se středoškolským vzděláním.

Zaměstnavatel může na jednoho uchazeče získat příspěvek až 24 tisíc korun měsíčně. Kromě toho může v rámci projektu zažádat i o příspěvek na tzv. mentora, tedy svého zaměstnance, který se bude v novém zaměstnání přijatému uchazeči věnovat a zaučí jej.

 

A protože Projekt odborné praxe pro mladé do třiceti let v Libereckém kraji, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/70.00070 stále běží, Kateřina Sadílková vyzývá absolventy: „Zájemci, kteří se chtějí do projektu zapojit, mají stále šanci. Zaměstnanci kontaktních pracovišť úřadu práce v celém Libereckém kraji jsou připraveni nabídnout pomocnou ruku mladým lidem při jejich uplatnění na trhu práce.“

 

Zdroj: http://sdeleni.idnes.cz/projekt-odborne-praxe-pro-mlade-do-triceti-let-liberecky-kraj-pta-/liberec-sdeleni.aspx?c=A140904_102511_liberec-sdeleni_lpo

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.