Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Polská rychlostní silnice S3 nesmí končit v poli, shodli se hejtman a premiér. Prioritu má dostat úsek z Trutnova na hranice

Polská rychlostní silnice S3 nesmí končit v poli, shodli se hejtman a premiér. Prioritu má dostat úsek z Trutnova na hranice

25.03.2015

V závěru své jednodenní návštěvy Královéhradeckého kraje jednal premiér Bohuslav Sobotka o situaci kolem dostavby dálnice D11 a výstavby navazující rychlostní silnice R11. S hejtmanem Lubomírem Francem se shodl na nutnosti zrychlení příprav na české straně.

Hovořili jsme o připravenosti dvou úseků dálnice D11 do Jaroměře. V současnosti je zde vykoupeno 94 – 98 procent potřebných pozemků. Naším cílem z pohledu vlády zůstává to, aby realizace těchto úseků mohla být zahájena v roce 2016. Na ně by měla co nejdříve navázat rychlostní komunikace R11,“ řekl v této souvislosti premiér Bohuslav Sobotka a připomněl nedávnou polemiku kolem nových polských záměrů na dálniční spojení s Českou republikou:

Na duben se připravuje společné zasedání ministrů české a polské vlády v Praze. Jedním z témat bude i dopravní infrastruktura. Česká strana trvá na propojení silnic R11 a S3,“ uvedl dále předseda vlády.

S informací o konkrétních krocích, které mají motivovat polskou stranu k preferenci výstavby komunikace směrem na Trutnov, jej doplnil hejtman Lubomír Franc:

Kvalitní spojení do Polska je pro Královéhradecký kraj velmi důležité. Naši severní sousedé hodlají začít stavět silnici S3 do Bolkówa už v příštím roce. Ve svých dalších záměrech se ale budou ohlížet na to, jak daleko s přípravami je česká strana. Na tomto jednání jsme diskutovali o možnosti dát prioritu výstavbě úseku od hranic do Trutnova,“ konkretizoval Lubomír Franc.

Nové kvalitní spojení z Královéhradeckého kraje do Polska by dokázalo významně ulehčit především Náchodu, který se dlouhodobě potýká s nadměrnou tranzitní dopravou. Jak upozornil starosta Jan Birke, dosahují tamní intenzity dopravy až třiceti tisíc vozů denně v obou směrech. Z toho je šest tisíc kamionů. Jako nejbližší reálný termín pro začátek stavby úseku z Trutnova ke státním hranicím se podle ministerstva dopravy jeví rok 2019.

Včerejšího jednání k výstavbě dálnice D11 a silnice R11 se na Kuksu účastnili i zástupci Ředitelství silnic a dálnic, Ministerstva dopravy ČR a starostové Náchoda, Trutnova a Žacléře.

Autor: Michal Friček

 

Zdroj: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/polska-rychlostni-silnice-s3-nesmi-koncit-v-poli--shodli-se-hejtman-a-premier--prioritu-ma-dostat-usek-z-trutnova-na-hranice-77836/

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.