Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Opravy silnic zastaví auta do Krkonoš, čekají je dlouhé kolony

Opravy silnic zastaví auta do Krkonoš, čekají je dlouhé kolony

15.06.2015

Pro řidiče v Královéhradeckém kraji začínají složité časy, silničáři se pouštějí do oprav na hlavních tazích. Největší komplikace čekají mezi Hradcem Králové a Jaroměří, v Náchodě a Nové Pace, přes kterou jezdí Pražané do Krkonoš.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Královéhradeckém kraji na mnoha místech začíná opravovat silnice prvních tříd. Kdo ví, jak se vyhnout, ušetří hodně času. Problém je, že některé úseky nemají smysluplnou alternativu, aniž by si řidiči nezajeli desítky kilometrů navíc. Příkladem je Nová Paka, kde kompletní rekonstrukce kilometrového úseku hlavního průtahu městem zkomplikuje cestu do Krkonoš.

„Hlavně řidičům, kteří jedou z Prahy do Krkonoš, bych doporučil, aby to vzali po dálnici přes Hradec a Trutnov, a to i přesto, že si zajedou. Oprava výpadovky na Vrchlabí bude za provozu, po polovinách silnice. Problém je, že objížďka není možná. Hlavně v pátek a v neděli to bude stát za to,“ upozornil starosta Nové Paky Josef Cogan.

Ví, o čem hovoří. Silničáři část průtahu opravovali už loni. „Předpokládáme, že situace by měla být o trochu lepší, ale bez zpomalení to rozhodně nebude. Výhodou je, že se rekonstrukce zatím nebude týkat kruhové křižovatky na Lomnici nad Popelkou. Horší to bude příští rok, kdy silničáři budou opravovat silnici mezi mostem a touto křižovatkou,“ uvedl Cogan.

Loňská kompletní rekonstrukce v úseku dlouhém pět set metrů v jihozápadní části města vyšla na 13 milionů korun a způsobila v dopravě nemalé problémy.

Oprava dalšího úseku novopackého průtahu bude rozdělena do dvou etap. Jednu stihnou letos, druhá je v plánu příští rok. Do zimy se obnoví vozovka ve směru od Krkonoš do města, a to od přechodu u autobusové zastávky Nová Paka - Vrchovina nedaleko pensionu Mája po most u odbočky do ulice Vrchovinská.

„Začneme na přelomu července a srpna. Do konce listopadu by mělo být hotovo. Půjde o kompletní rekonstrukci silnice, o první etapu, na kterou příští rok naváže druhá, tedy od mostu po kruhovou křižovatku,“ uvedl Miroslav Gregor z hradecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Silničáři se rozhodli k zásadní rekonstrukci průtahu Novou Pakou z prostého důvodu: dlouho plánovaný obchvat města, který z něj vyvede tranzitní dopravu, dříve než za pět let nebude.

„Silnice je v katastrofálním stavu a do té doby by nevydržela. Nikdo neví, jak se ještě dlouho Pakou bude jezdit,“ řekl Gregor.

Není to zdaleka jediné místo v kraji, které v létě potrápí řidiče. Na Jičínsku silničáři koncem června začnou s opravou průtahu Kopidlna, tedy silnice Jičín - Poděbrady.

„Opravovat se bude za provozu opět po polovinách,“ upřesnil Gregor.

Problémy v Náchodě nepoleví

Pokud se o opravě novopacké výpadovky na Vrchlabí hovoří jako o problému, tak o rekonstrukci další kruhové křižovatky na průtahu Náchodem lze bez přehánění mluvit jako o katastrofě. V polovině června tam skončí oprava kruhové křižovatky u Slávie a silničáři se přemístí jen o kus dál.

„Druhý týden v červenci začne ještě složitější oprava kruhové křižovatky u Čedoku, kde auta z mezinárodní silnice do Polska odbočují na Trutnov. Jde o křižovatku na nejfrekventovanější silnici v kraji,“ uvedl Miroslav Gregor.

Průjezd Náchodem je pro otrlé motoristy, i když na něm silničáři nepracují. Během stavebních prací je nutné počítat s několikakilometrovými kolonami. Pokud mají motoristé možnost, měli by se Náchodu raději vyhnout, což není vůbec jednoduché.

Řidiči se budou muset obrnit trpělivostí i mezi Předměřicemi nad Labem a Holohlavami, kde silničáři za provozu opraví rozbitou vozovku. Další omezení na silnicích prvních tříd čekají motoristy i na Rychnovsku, v Hradci Králové nebo na Trutnovsku. Naopak si oddechnou mezi Vrchlabím a Trutnovem v obci Rudník, kde po roce končí technicky náročná oprava tříkilometrového úseku za 120 milionů korun. ŘSD se v kraji zaměří i na opravy více než deseti mostů.

Autor: Tomáš Kučera

 

Zdroj: http://hradec.idnes.cz/opravy-silnic-zastavi-auta-do-krkonos-dxu-/hradec-zpravy.aspx?c=A150609_2168752_hradec-zpravy_the  

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.