Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Letos se otevře planetárium, začnou se stavět nové lanovky i dálnice

Letos se otevře planetárium, začnou se stavět nové lanovky i dálnice

05.01.2015

Rok 2015 bude v Královéhradeckém kraji plný turistických lákadel i atrakcí, spokojení však budou i řidiči, studenti či pacienti. MF DNES vybrala nejdůležitější události.

Digitální planetárium v Hradci

Jedno z nejmodernějších digitálních planetárií Evropy se otevře 22. ledna hned v sousedství staré hradecké hvězdárny. Stavbu za 110 milionů korun, která tvarem připomíná létající talíř, otevře premiér Sobotka.

Planetárium nabízí robotický dalekohled, kruhový sál se sto sedadly a věrným zobrazením oblohy, který obstará nejmodernější digitální systém. Projekce umožní podívat se na jakékoli místo ve vesmíru. Kolem sálu budou ve dvou podlažích interaktivní expozice Mikrosvět – makrosvět a Energie – její formy a přeměny.

„Nový“ barokní Kuks

Datum 13. března by si měli v kalendáři zakroužkovat všichni, kteří jsou zvědaví, jak dopadla kompletní rekonstrukce barokního skvostu Kuks. Opravami za 260 milionů prošel nejen hospitál, ale celý komplex včetně zahrad či populární restaurace U Prďoly, jež se znovu po třech letech otevře. Naprostým unikátem je cyklus malby Tance smrti, který by mohl minimálně konkurovat sochám Ctností a Neřestí.

Skončí dlouhé opravy Bílé věže

Rok a půl dlouhá rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové má skončit přesně 30. dubna, kdy stavaři městu opět předají klíče od dominanty města. Opravy by měly stát kolem 62 milionů korun a 80 procent zaplatí Evropská unie. Bílá věž se nejvíce promění uvnitř, kde bude turistické informační centrum s moderními technologiemi.

Univerzita postaví park

Už na jaře by měl být před hradeckou univerzitou nový studentský park s lavičkami, terénními valy, minigolfem a jezírky za šest milionů. Příští rok bude rovněž v plném proudu stavba očekávané budovy přírodovědecké fakulty za 430 milionů korun, ta by se měla otevřít v roce 2016.

Opravy kláštera za čtvrt miliardy

Rekonstrukce broumovského kláštera odhadem za čtvrt miliardy korun nejspíš skončí v dubnu či květnu. Opravy se týkají jedné pětiny objektu kláštera a zahrady včetně budov. V opravených prostorách vzniknou učební či výstavní sály. 

Velichovky obnoví procedury

Hrobníkovi z lopaty utekly v tomto roce Lázně Bělohrad a „reinkarnaci“ si od příštího roku slibují i Velichovky, které koupila jaroměřská firma Karsit. První pacienti by tam mohli zamířit už na jaře a pozitivní trend by se podle hejtmanství měl projevit i v obnově lázní v Bělovsi.

Centrum čínské medicíny

V Lázních Bohdanči na jaře vznikne klinika čínské medicíny, ale to bude jen začátek. Další centrum, kde budou působit převážně lékaři z Číny, začne vznikat v hradecké fakultní nemocnici.

Původně měla být ve Staré nemocnici, ale ukázalo se, že výhodnější než rekonstrukce, bude stavba na zelené louce. Číňané počítají, že stavbu budou i financovat. Nové centrum nabídne akupunkturu, baňkování, moxování nebo léčbu rostlinnými preparáty.

Rock for People už v červnu

Přestože festival Rock for People uvažoval o odchodu z hradeckého letiště, akce se bude konat i letos, byť už o měsíc dříve než v zavedeném termínu o prvním prázdninovém víkendu.

Následovat budou Helicopter show (12. - 14. 6.), České hrady na Kunětické hoře (24. - 25. 7.), Air Festival (7. - 8. 8.), trutnovský Open Air Festival Trutnoff (13. -16. 8.), Hip Hop Kemp (20. - 22. 8.) i letecká přehlídka CIAF (5. - 6. 9.).

Dálnice z Hradce do Smiřic

Nejen chybějící úsek dálnice D11 k Hradci Králové, příští rok s největší pravděpodobností začne také stavba dálnice z Hradce do Smiřic za 10 miliard a dva úseky rychlostní silnice R35: Opatovice - Časy a Časy - Ostrov o délce 28 kilometrů.

Zbrusu nové lanovky

Stavby nových lanovek chystají vlekaři nejen v Krkonoších. Nejdál je budování čtyřsedačky v Bubákově, která překlene hlavní silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Lyžaře dopraví z parkoviště přímo pod sjezdovku. Dvě nové sjezdovky plánuje od příští sezony rodinný skiareál Dolní Dvůr.

Hlavní novinkou další sezony v Krkonoších nejspíš bude šestisedačková lanovka nad 1 400 metrů dlouhou sjezdovkou Hoffmanky na Černé hoře. Čím dál hlastěji se mluví o nových lanovkách v Deštném a Orlickém Záhoří v Orlických horách.

 Začne rekonstrukce špitálu

Mamutí přestavba náchodské nemocnice se sice už několikrát zdržela, avšak pokud nenastanou komplikace, mohl by kraj už na jaře vypsat soutěž na stavební firmu a samotné stavební práce by měly začít na konci roku. Nemocnice má po opravě získat hlavní pavilon s operačními sály, na který naváže objekt lůžkové části a budovy pro zázemí nemocnice.

 

Zdroj: http://hradec.idnes.cz/novinky-2015-v-kralovehradeckem-kraji-db3-/hradec-zpravy.aspx?c=A141231_2127515_hradec-zpravy_kvi

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.