Krkonoše Krkonoše - svazek měst a obcí
Regionální rozvoj Krkonoše
Jarní prázdniny v Křišťálovém údolí

Jarní prázdniny v Křišťálovém údolí

02.03.2020

V Křišťálovém údolí je otevřeno množství rozličných výrob. V blízkosti oblíbených středisek v Jizerských horách a Krkonoších lidé vyhledávají návštěvu ve výrobě perličkových vánočních ozdob v Poniklé nebo kreativní programy v jabloneckém muzeu korálků. Výrobu šperků představují dílny na Železnobrodsku a Turnovsku.

Skleněná zahrada kvete celoročně.

V chladném počasí zahřeje především návštěva sklárny. Pravidelnou otevírací dobu nabízí hned pět z nich. Na Novoborsku se těší na návštěvníky ve Florianově huti v Častolovicích nebo pan Pačinek v Kunraticích u Cvikova. Přímo u jeho sklářské huti mohou návštěvníci obdivovat i skleněnou zahradu, přístupná je nepřetržitě.

Skvělá gastronomie a sklo.

V samotném Novém Boru je unikátně spojena huť přímo s oblíbenou restaurací u pana Novotného.  Obědvat přímo u sklářské pece je možné ale i ve sklárně Lasvit Ajeto v nedaleké Lindavě. Právě zde si navíc mohou návštěvníci vyrobit (za odborné asistence zkušeného skláře) i konkrétní výrobek vlastníma ruka, resp. ústy. Originální, vlastní půllitr nebo třeba vázičku je možné vyzvednout již druhý den.

Nejen prohlídky sklárny, ale množství doprovodných služeb nabízí sklárna Novosad a syn v Harrachově. Návštěvníci se zde tak seznámí s provozem v nejstarší sklárně v Čechách, mohou ale navštívit i restauraci nebo třeba pivní lázně.

 „Jsou jarní prázdniny, lidé přijíždí do našeho kraje - do Jizerských hor, Lužických hor, Krkonoš, a během toho týdne na horách chceme, aby také navštívili nějakou živou výrobu a přišli do sklářské huti, kde je vždycky teplo,“ řekl manažer projektu David Pastva.

Liberecký kraj je oblíbenou turistickou destinací pro zimní dovolenou, návštěvníci do něj ale většinou míří za krásnou přírodou a sportem. Celosvětově je však unikátní právě koncentrací sklářské a bižuterní výroby s vysokým podílem ruční práce. A právě návštěva v některé z místních skláren se tak stává vítaným bodem v rodinné dovolené na horách. V kraji je více než 200 firem od velkých až po malé rodinné podniky nebo jednotlivé živnostníky, kteří pracují sami doma. Po automobilovém průmyslu je sklářství druhým nejsilnějším průmyslovým odvětvím v kraji.

Právě na unikátní výrobu zve Liberecký kraj návštěvníky nejen z celého Česka, ale i ze zahraničí.

 

Přehled skláren s kontakty a otevírací dobou naleznete zde. 

[ zpět ]

Novinky a aktuality z Krkonoš na Váš e-mail.